Det är svårt att komma runt att ärtsoppan har en lite tråkig association. Mord.
Men hur var det egentligen med Erik XIV? När han dog 1577 påstod vissa omedelbart att hans bröder förgiftat honom för att nå tronen. Under tidigt 1600-tal skriver Johannes Messenius i Scondia Illustrata att dådet skedde med förgiftad ärtsoppa. Ryktet bet sig fast.
Dick Harrison påpekar att kung Eriks kvarlevor och kista innehöll spår av arsenik när de undersöktes i slutet av 1950-talet. Däremot fanns det inga spår av ärtsoppa i hans mage. Harrison menar därför att det är troligare att giftet serverades i vin.
Hur det än gick med kung Erik så kan vi lugnt avnjuta vår ärtsoppa, oavsett om det är torsdag eller inte.
Torsdag = ärtor och fläsk
Jan-Öjvind Swahn
I Een lijten kockebook från 1650 föreskriver ett ärtsopperecept saffran och vetebullar i soppan. Ett annat föreslår att ärtorna kokas och sedan tillsätts i en köttsoppa, ett förslag som Cajsa Warg instämmer i år 1755. Warg rekommenderar att soppan smakas av med smör och en bit ingefära. Vidare förmanar hon att vattnet måste komma från en sjö och inte en brunn, annars kanske ärtorna inte mjuknar—ett råd vi kanske kan skippa idag. Wargs andra recept på ärtsoppa föreslår kryddning med timjan, peppar, ingefära och en kvist mejram. Den rätten passar väl till gädda eller stekt bröd. Vi kanske låter gäddan vänta till en annan gång.
Leif Mannerström kokar först en köttbuljong med två sorters fläsk och två sorters korv, och serverar sedan köttet vid sidan av. Det är säkerligen utsökt, men personligen är jag svag för den enkla grytan. Swahn menar att historiskt var det vanligt att ha en gryta, vilket betyder att fläsket och ärtorna skulle ha kokat ihop. Oavsett den historiska äktheten så betyder det ju praktiskt nog mindre disk. Dessutom föredras den här metoden inte bara av pålitliga Prinsessornas kokbok, utan (desto viktigare) min mor.
I åratal
Svensk ärtsoppa av det hemtrevliga slaget
Bry dig inte så mycket om tiden. Ärtsoppa är lätt att göra, och även om det tar tid för ärtorna att mjukna så är det inte särskilt krävande vad gäller passning. Dessutom blir soppan ännu bättre dagen därpå, så det är fint att göra den i förväg. Recept som följer är från min mor.
500 gr hela gula ärtor
500 gr hel skinka
2 gula lökar (eller en blandning av lök och purjolök)
vatten
2 tsk mejran (valfritt)
1-2 tsk timjan
salt, peppar
Anm. Oavsett vad du tycker om dina bröder, skippa arseniken.
- Dagen före: lägg ärtorna i en stor skål och täck dem med riktligt med vatten. Låt dem svälla i minst 12 timmar. Om du har tid, byt vatten en eller två gånger.
- När du är redo att koka soppan, placera skinkan i mitten av en stor gryta.
- Hacka löken fint och lägg i grytan.
- Skölj ärtorna fint och lägg i grytan.
- Tillsätt örterna.
- Häll i tillräckligt med vatten för att täcka skinkan och ärtorna.
- Sätt på medium-värme och låt grytan puttra. Rör om då och då så att det inte bränns. Låt soppan koka ca 45-60 minuter. Du kan nu ta upp och lägga undan skinkan som bör vara genomkokt.
- Låt soppan koka till ärtorna är mjuka, vilket tar ca 1.5-2 timmar. Titta till soppan då och då för att röra om så att det inte bränns. Tillsätt extra vatten om det behövs—blir soppan alltför tjock bränns den lättare. Välj en konsistens du gillar, men snarare tjock soppan än ärtmos.
- Smaka av med salt och peppar. Smaka av för att se om du vill tillsätta mer av örterna.
- Tärna
skinkan i småbitar och läggi soppan eller servera som topping.
Förslag
För en starkare kryddning, tillsätt en bit ingefära eller ett par lagerblad som får koka med en stund.
För en vegetarisk variant, använd den bästa grönsaksbuljong du kan hitta istället för skinkan.
0 kommentarer